Het begon allemaal ruim een half jaar geleden; ik zat al een tijdje thuis met een burn-out en depressie. Ik was altijd al gewend om elke week op de weegschaal te staan, in de periode dat ik thuis zat kroop teller langzaam maar zeker omhoog, tot ik op het hoogtepunt de 3 cijfers voor de komma bereikt was.

Vanuit de gesprekken met psycholoog en bedrijfsarts had ik al meerdere keren het advies gekregen om meer te bewegen. Beweging is een goede manier om het stresshormoon af te voeren, energie te krijgen en weer lekkerder in je vel te gaan zitten. Althans, dat zeiden ze. De keuze voor een personal trainer was gauw gemaakt, ik wist dat de rest te vrijblijvend zou zijn en ik gewoon op de bank zou blijven zitten. Want zin om te sporten had ik niet, überhaupt naar buiten gaan stond niet hoog op mijn doelenlijstje.

Op facebook gevraagd of mensen tips hadden voor een personal trainer in de buurt die ook ervaring had met mijn ‘toestand’ op dat moment. Ongeveer 80% van de mensen die reageerden noemden Mark Veerman. Na een eerste gesprek ben ik elke week gaan trainen onder toeziend oog van Mark. We hebben alles in stapjes opgepakt, zeker qua voeding. Eerst inzicht krijgen in mijn (soms verborgen) gewoontes, daarna bewust worden van wat dat doet met je lichaam. Vervolgens met hele kleine veranderingen steeds een beetje mijn gewoontes aangepast.

Qua training was het vergelijkbaar, ik heb zwakke knieën en niet veel vertrouwen in mijn eigen kunnen. Aan beide werken we stap voor stap (letterlijk en figuurlijk). Inmiddels ben ik 6 maanden bezig en ben ik zo’n 10 kilo kwijt! Ik had nooit verwacht dat dit voor mij  binnen een half jaar mogelijk was. Nu durf ik zelfs het doel te stellen om volgend jaar nog 10 kilo kwijt te raken!

Ik heb geleerd dat mezelf de ene dag vol-eten en de volgende dag uithongeren het recept is om je brak te voelen en aan te komen. Nu ik elke dag ongeveer evenveel eet voel ik me beter en gaat het afvallen ook makkelijker. Ook het belang van eiwitten is me veel duidelijker, als ik ze te weinig at was dat te zien aan het meetresultaat. Maar ook wat hormonen doen. Waar ik zit in mijn cyclus of in welke mate ik gestrest ben maakt uit voor de meting.

Ik heb ontdekt dat ik spieren heb waarvan ik het bestaan nog niet wist. Maar de dag na de training voel ik ze goed! Zeker in het begin was het nog wel eens lastig om elke week weer te gaan. Ik zat zo laag in mijn energie dat ik na het sporten eerst moest slapen voordat ik de rest van de dag door kon komen. Maar door alle support van Mark was ik er wel elke week en liet ik me niet uit het veld slaan, zelfs niet als de meting wel eens tegenviel.

Inmiddels voel ik me na het sporten beter en kan ik gelijk door met de rest van de dag. Ik kan zelf zeggen dat ik inmiddels uitkijk naar de volgende training. Ik denk dat ik er weinig aan toe hoef te voegen om te zeggen dat ik zo’n traject van personal training aanbeveel. Zowel fysiek als mentaal gaat het een stuk beter met me en die weg ga ik volgend jaar weer doorzetten. Het leukste aan de training vind ik de variëteit aan oefeningen. Het wordt nooit saai. Het gebeurt met enige regelmaat dat Mark iets nieuws uitlegt en ik mijn wenkbrauwen optrek en denk dat me dat echt nooit gaat lukken. Gelukkig heb ik meestal geen gelijk en lukt het uiteindelijk eigenlijk altijd. Dat geeft zelfvertrouwen en een boost om door te gaan.